Hiusalan työehtosopimus

Hiusalan työehtosopimus on 92 sivuinen sopimus joka määrittää hiusalan työntekijöiden, sekä työnanatajien erilaisia oikeuksia koskien muun muassa palkkausta, irtisanomista, lomia, sekä koulutusta. Saimme tehtäväksemme kerätä työehtosopimuksesta mielestämme kolme tärkeintä kohtaa, ja myös perustella niiden tärkeys sopimuksessa. Kolmen tärkeimmän kohdan valitseminen oli erittäin haastavaa, koska kaikki työehtosopimuksessa luetellut kohdat ovat tärkeitä sekä työnantajan, että -tekijän kannalta. Tässä kuitenkin mielestäni kolme tärkeää kohtaa hiusalan työehtosopimuksesta.

1.  Ammatillinen koulutus ja sen kustannukset.
        - Hiusalan työehtosopimuksessa on määritelty työnantajan vastuu esimerkiksi töihinpalaavan työntekijän jatkokoulutuksesta tai uudelleenorientoinnista.
"Työnantaja järjestää ammattiin palaavalle työntekijälle mahdollisuuksien mukaan täydennyskoulutusta." Kun työehtosopimus on määrittänyt työntekijöiden jatkuvan koulutuksen ja tietämyksen parantamisen, säilyy myös alan ammattitaito ja arvostus tietyllä tasolla


2.  Perhevapaat
      - Mielestäni on erittäin tärkeää, että esimerkiksi äitiys- ja isyysvapaista on pidetty hyvin huolta. Ei olisi reilua jos kenet tahansa työntekijä voitaisiin irtisanoa perheenlisäyksen seurauksena. Tämä todennäköisesti karsisi 20-30 vuotiaiden naisten hakeutumista töihin, koska se on yleisin ikä hankkia lapsia. Mielestäni jokaisella pitää olla oikeus hankkia lapsia niin halutessaan, mutta myös pitää työnsä. Jos raskaus olisi validi syy irtisanomisille, se heikentäisi suunnattomasti nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla ja työpaikoissa. Tämä myös todennäköisesti vähentäisi syntyvyyttä Suomessa, koska työn saamisen ja pitämisen epävarmuus lisääntyisivät. Tällöin myös vakituiset tulot olisivat epävarmoja, jolloin perheen lisäys ei välttämättä onnistuisi kaikissa perheissä.


3. Vuosiloma
     - Hiusalan työehtosopimuksessa on tarkkaan määritelty loman kertimyninen työntekijöille suhteessa työpäiviin. Tämä mielestäni tasa-arvoistaa työntekijöitä ja määrittää sen että kaikki työntekijät tekevät saman verran töitä ansaitakseen lomansa. Tällöin myös työnantajalla on varmuus siitä, että työntekijät tekevät sovitut työpäivät ja ovat tietyn määrän vuodesta lomalla. Moni työnantaja ja esimerkiksi liikkeiden omistajat tekevät usein itse töitä liikkeessä. Tämän takia on tärkeää että työntekijät tekevät työnsä, jotta myös työnantaja saa tarvitsemansa lomat. Liikkeenomistajan lapsena voin sanoa, että jos sovituista työmääristä ja lomista ei pidettäisi kiinni, liikkeeomistjaa itse ei pääsisi ikinä lomalle, ja tämä voi johtaa nopeasti burn outtiin. Burn out onkin suhteellisen yleistä tällä alalla työn raskauden vuoksi, joten on myös työhyvinvoinnin kannalta tärkeää että työ- ja loma-ajat on määritetty työehtosopimuksessa.

Joka tapauksessa kaikki työehtosopimuksessa määritetyt kohdat ovat tärkeitä. Työehtosopimus määrittä oikeudenmukaiset työolosuhteet sekä työntekijälle- että antajalle. Tasa-arvoisuus työssä on tärkeä osa liikkeen ryhmädynamiikkaa ja työviihtyvyyttä. Näin työympäristö säilyy mukavana kaikille ja ilmapiirikin pysyy mukavana.

Kommentit

Suositut tekstit